Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna
Uvodna stanica Blog O spavanju Kako rešiti prekomerno noćno znojenje kod muškaraca, žena i dece

Kako rešiti prekomerno noćno znojenje kod muškaraca, žena i dece

Prekomerno znojenje je dosadan problem za svakoga ko pati od njega. Da li je ovo medicinski problem ili uobičajeni, manji simptom? Možda je dovoljno da promenite dušek ili promenite jelovnik.

Šta je prekomerno noćno znojenje

Velika potrošnja posteljine, pidžama koje kao da su tek izvađene iz mašine za pranje veša, mokri jastuci i kosa – to je prekomerno noćno znojenje. Ovo je medicinski problem ili uobičajen ne mnogo problematičan simptom?

Znojenje u snu je veoma teško dijagnostikovati. Pre svega, lekar treba da izvadi krv i pogleda krvnu sliku i CRP. Ovo će vam dati informacije o ukupnom stanju organizma i obavestiti vas o mogućem prisustvu upale u telu. Noćno znojenje ima uzroke koji mogu biti banalni. Ali ovaj problem takođe može signalizirati ozbiljnu bolest.
 

Razlozi noćnog znojenja

Uticaj životne sredine

Ako se probudite potpuno mokri usred noći, ne paničite. Pogotovo ako vam se to dešava s vremena na vreme. Prekomerno znojenje tokom spavanja može imati sasvim nevino objašnjenje. Na primer, soba koja je previše vruća, debeo jorgan, topla odeća ili temperatura. U ovom slučaju, dovoljno je početi sa provetravanjem pre spavanja i prilagoditi posteljinu trenutnom vremenu i temperaturi u prostoriji, koja bi idealno trebalo da bude oko 18°C. Ali ako ste bolesni, znojenje koristi vašem telu, jer tokom ovog procesa izbacujete štetne supstance.
 

Psihičko stanje

Mentalno blagostanje je polovina vašeg zdravlja. Iako to možda ne vidite tako, stanje duha u kojem se nalazite u velikoj meri utiče na vaš fizički izgled. Ako doživljavate stres, celodnevnu napetost ili strah, teško noćno znojenje je neizbežno.

Možete sebi pomoći tako što ćete se pozabaviti uzrokom zbog kojeg se osećate pod stresom. Odvojite više vremena za sebe, pokušajte da se opustite ili dozvolite sebi druge misli. Čak i sama priroda može da pomogne - biljni čajevi pre spavanja će vam pomoći da se smirite, npr. Mirisne sveće, joga ili, na primer, kesice punjene biljem koje stavite pored kreveta takođe vredi isprobati...
 

Lekovi

U nekim slučajevima, prekomerno znojenje može biti uzrokovano lekovima koje uzimate. Posebno hormonski preparati koji imaju direktan uticaj na ovo pitanje. Mogu biti i antidepresivi, kortikosteroidi, kortikoidi i hormonski preparati. Ako je to slučaj i sa vama, ni u kom slučaju ne prekidajte uzimanje leka. Posavetujte se sa svojim lekarom da li bi lečenje moglo da se odvija drugačije.
 

Ishrana i loš način života

Veliki deo krivice može ležati u nezdravom načinu života. Nepotrebno je reći da ako ste punački ili previše gojazni , to ima veliki uticaj na znojenje. Masnoća vas jednostavno zagreva. Najbolje rešenje je da jednostavno smršate, to će koristiti ne samo vašem problemu sa znojenjem, već i celom organizmu. Promenite radikalno svoju ishranu.

Nije prikladno jesti neposredno pre spavanja, ograničite ljute sosove, previše slanu, masnu ili prženu hranu u svom meniju, jesti manje mesa i potpuno izostaviti grickalice poput čipsa ili slatkiša. Zamenite ovu hranu voćem i povrćem. Noćno znojenje nakon alkohola je takođe uobičajeno, pa pokušajte da ga smanjite. Pazite da ne propustite kretanje i boravak na svežem vazduhu. Ako ne znate šta da radite, pokušajte da pronađete stručnjaka. U specijalizovanim centrima mogu da sastave meni po meri, kao i da vam pomognu u vežbanju.
 

Simptom ozbiljne bolesti

Ako ni posle ovoga nemate mira, neophodno je tražiti unutrašnji uzrok, a on može biti veoma ozbiljan - od endokrinih problema do raka (naročito ako čovek uopšte nije dobro). Tada krvna slika možda neće biti dovoljna i potrebno je izvršiti dubinski pregled.
Zaista je mnogo bolesti koje su povezane sa prekomernim znojenjem. Može biti uzrokovana infekcijom, upalom, ali i srčanim oboljenjima, tuberkulozom, AIDS-om, karcinomom, štitnom žlezdom ili raznim neurološkim oboljenjima. Uvek zavisi od toga koji drugi simptomi prate prekomerno znojenje. U svakom slučaju, ne potcenjujte ništa i obratite se lekaru.
 

Područja najvećeg znojenja

Naše telo je prošarano malim i velikim znojnim žlezdama. Na primer, znojne žlezde na čelu su odgovorne za noćno znojenje. Velike znojne žlezde su u pazuhu ili takođe na grudima. Određena područja u kojima se više znojite takođe mogu ukazivati na uzrok. Noćno znojenje oko vrata ukazuje na fluktuacije šećera u krvi. Ovo takođe može biti povezano sa noćnim znojenjem uglavnom na grudima, ali može biti uzrokovano i tuberkulozom, reumatskom groznicom ili infekcijom.
 

Noćno znojenje kod žena 

Žene mogu da dožive noćno znojenje tokom perimenopauze ili same menopauze. U proseku, menopauza kod žena nastupa oko 51. godine, perimenopauza onda tri godine ranije. Naleti vrućine povezani sa ovim periodima se stoga mogu javiti i noću. 
Do 27% trudnica priznalo je u studiji američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) da doživljavaju neprijatno noćno znojenje koje ih budi noću. To je zbog hormonalnih promena koje se javljaju tokom trudnoće. 
 

Noćno znojenje kod muškaraca

Prema istraživanju NCBI, muškarci obično imaju nižu toleranciju na toplotu. Neke studije takođe povezuju ovu netoleranciju na toplotu sa čestim vežbanjem. Međutim, noćno znojenje može uticati ne samo na ovaj faktor. Možda je kriv niži nivo testosterona. 38% muškaraca oko 45 godina iskusiće pad testosterona, što takođe može izazvati noćno znojenje. 
 

Noćno znojenje kod dece

Studija NCBI iz 2012. godine pokazala je da do 12% dece između 7 i 12 godina doživljava ovaj fenomen najmanje jednom nedeljno. Možda su krive topla soba, genetika, grip ili hormonske promene. Dete se takođe može znojiti bez razloga. Iako je malo verovatno, ako se dete samo znoji i nema drugih simptoma, rak može izazvati i noćno znojenje.
 

Šta raditi protiv znojenja u snu 

Ako telo proizvodi prekomernu količinu znoja, bez ikakvog uzroka koji lekar može identifikovati, govorimo o idiopatskoj hiperhidrozi. Cilj njegovog lečenja je smanjenje proizvodnje znoja na nivo prihvatljiv za pacijenta. Postoji nekoliko načina da se to postigne, uključujući operaciju. 
 

Preuređivanje spavaće sobe

Uklonite sve sintetičke materijale iz svoje spavaće sobe. Oni ograničavaju prirodno isparavanje znoja i pogoršavaju znojenje. Zamenite ih pamučnim koji dobro upijaju. Takođe, nabavite prozračni dušek koji dobro odvodi znoj. Uvek držite dušek na krevetu sa letvicama. Ovo će podržati svojstva dušeka. Ako vaš problem dođe do ekstrema da se probudite sa „lokvicom“ ispod sebe, svakako vam preporučujemo štitnik za dušek kako biste sprečili da se dušek zaprlja. Štitnici iz naše e-prodavnice su prozračni, i ne propuštaju nikakvu tečnost. To omogućava membrana koju štitnik ima. Takođe možete pokušati da spavate u termo donjem vešu ili da smanjite temperaturu u prostoriji. 
 

Higijena

Svakako treba više paziti na higijenu, češće se umivati, pravilno osušiti kožu i presvući se u suvu odeću, opet birajte pamuk i po mogućnosti prozračnu. Dezodorans i antiperspirant se mogu primeniti na mestima najvećeg znojenja. Koja je razlika? Zahvaljujući antibakterijskim supstancama, dezodoransi ograničavaju delovanje bakterija i tako pomažu u sprečavanju stvaranja neprijatnih mirisa. Sa druge strane, antiperspiranti sadrže soli aluminijuma, koje mehanički zatvaraju znojne žlezde i time je proizvodnja znoja značajno smanjena.
 

Lekovi

Moguće je smanjiti znojenje lekovima iz klase antiholinergika. Međutim, oni se mogu koristiti samo kratko vreme i svaki tretman treba uvek konsultovati sa lekarom, jer imaju brojne neželjene efekte. Ako je znojenje uglavnom zbog psihičkih problema, mogu se probati benzodiazepini, čiji je glavni efekat smanjenje anksioznosti u celini.
 

Prirodni preparati

Tokom prekomernog znojenja gubimo ne samo vodu, koja čini najveći deo znoja, već i minerale i soli, posebno magnezijum. Zato je dobra ideja da svoje zalihe dopunite nekim od dodataka ishrani. Znoj takođe povećava verovatnoću pojave gljivica (ruke, stopala), pa ako je to vaš slučaj, ne zaboravite da nanesete antifungalne kreme i masti na zahvaćena područja.

Žalfija može pomoći i u borbi protiv neprijatnog znoja. Čaj od njega možete piti nekoliko puta dnevno. Jednu kašiku žalfije prelijte sa 200 ml hladne vode, pustite da provri i da odstoji. Zatim procediti i piti pre spavanja. Kupke od orahovog lišća, hrastove kore, preslice ili lavande mogu biti od velike pomoći u slučaju preteranog znojenja ruku ili stopala. Druga mogućnost je korišćenje alternativnih metoda lečenja. Na primer, kineska medicina, koja ne leči samo simptome, već se bavi i celokupnim zdravstvenim stanjem, uključujući psihologiju ili homeopatiju.
 

Hirurško lečenje

Ova opcija je poslednje sredstvo kada sve prethodne metode ne uspeju. Jedna od opcija je da se iseče potkožno tkivo pazuha, čime se uklanjaju znojne žlezde. Ovo se radi sa kiretom - vrstom oštre kašike nakon što se koža iseče.

Torakalna simpatektomija se radi radi dugotrajnog prestanka znojenja na većem području. Cilj ove operacije je uklanjanje dela nervnog vrpca koji utiče na cirkulaciju krvi i znojenje gornjih udova.

Ako ne želite da se podvrgnete operaciji, relativno je efikasna metoda ali i skupa injekcija botulinum toksina. Blokira prenos nervnih impulsa između nerva i žlezde, što rezultira značajnom supresijom znojenja.