Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna
Uvodna stanica Blog O jastucima Zašto je važan jastuk i kakav tip jastuka treba izabrati?

Zašto je važan jastuk i kakav tip jastuka treba izabrati?

Jastuk je veoma važan deo posteljine i zdravog sna. Stvara pravi oslonac za glavu, a mora da izdrži njen pritisak. Saznajte koje vrste jastuka postoje i koji je pravi za vas.

Anatomski jastuk

Anatomski jastuci su dizajnirani da nadoknade položaje za spavanje koji nisu pogodni za čovekovu kičmu. Kao što znate, neki položaji za spavanje su zdraviji od drugih. U kojem god položaju spavali, uvek morate da imate ravnu kičmu. Poseban dizajn anatomskih jastuka, zahvaljujući materijalima koji ublažavaju pritisak, pruža maksimalnu udobnost vratu i omogućava opuštanje mišića u ovoj oblasti.

Oblici anatomskih jastuka odgovaraju pojedinačnim položajima spavanja. Možete da pročitate kako je oblik jastuka povezan sa položajem spavanja ovde.
 

Ortopedski jastuk

Ortopedski jastuci su dizajnirani da deluju kao prevencija bolova u vratnom delu kičme. Ovi jastuci mogu pomoći i kod već postojećih bolova u vratnom delu kičme i leđima uopšte, međutim, treba dodati da pojam ortopedski nije regulisan od strane države, za razliku od medicinskih jastuka, pa se ne treba automatski oslanjati na to da će ortopedski jastuk da vas osloboti bolova, ako ih već imate.
 

Medicinski jastuk

Za razliku od ortopedskog jastuka, medicinski jastuk je klinički ispitan i ispunjava kriterijume Državnog instituta za kontrolu lekova. To je pomoćno sredstvo sa dokazanim svojstvima koja doprinose lečenju ili prevenciji određenih bolesti. Stoga, zdravstveni jastuk za vratni deo kičme može pomoći u sprečavanju bolova. Takvi jastuci uvek moraju da imaju sertifikat i sniženu stopu PDV-a.
 

Ergonomski jastuk 

Ergonomske jastuke karakteriše njihov specifičan oblik. Njihov dizajn obezbeđuje pravilan i udoban položaj glave i vratnog dela kičme tokom spavanja. Na primer, ergonomski jastuk dizajniran za spavanje na boku pruža više podrške za vratni deo kičme nego onaj koji je dizajniran za spavanje na stomaku. Među ergonomskim jastucima naći ćete i one koji se preporučuju samo za jedan ili dva položaja spavanja, kao i univerzalne, pogodne za sve položaje.
 

Prema tvrdoći

Jastuci se mogu razlikovati po tvrdoći. Razlika je u nivou podrške koju pružaju. Tvrdi jastuci pružaju snažnu podršku i idealni su za ljude koji spavaju na leđima ili im je potrebna čvrsta podrška za vratni deo kičme. Srednje tvrdi jastuci predstavljaju kompromis između udobnosti i podrške, što ih čini pogodnim za različite položaje spavanja, posebno za spavanje na boku. Mekani jastuci pružaju najveću udobnost, ali manje podrške, što ih čini idealnim za spavače na stomaku ili one koji više vole mekšu površinu ispod glave.
 

Prema položaju prilikom spavanja

Kao što je gore pomenuto, za svaki položaj za spavanje potreban je drugačiji visoki jastuk različite tvrdoće. Spavanje na leđima stoga zahteva nizak jastuk veće tvrdoće. Spavanje na strani, nasuprot tome iziskuje srednje tvrd, visoki jastuk. Za spavanje na stomaku pogodan je mekani jastuk niže visine.

Ali postoje i univerzalni jastuci koji su dizajnirani za više položaja za spavanje. U našoj e-prodavnici možete da filtrirate jastuke prema položaju spavanja. Možete nas kontaktirati i putem korisničkog servisa ili u ćaskanju i mi ćemo vam pomoći da odaberete pravi jastuk za vas. 
 

Jastuci za decu

Za decu mlađu od godinu dana, jastuk se ne preporučuje. Idealno je da dete spava na jastuku između 18 i 24 meseca. Ovo smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). Jastuk za tako malu decu treba da bude ravan i tvrd kako bi pružio dovoljnu podršku kičmi i sprečio da se dete na jastuku ne uguši. 

Počnite polako sa jastukom i posmatrajte bebu na njemu. Ako dođe do bilo kakvih problema, uklonite jastuk. Razumno je konsultovati pedijatra o jastuku.

 

Pročitajte više o: