Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna

Koliko često menjati dušeke?

Mnogi su uvereni da je kupovinom novog kvalitetnog kreveta zbrinuto pola života, ako ne i do penzije. Uostalom, kod naših predaka je to često bio slučaj. Međutim, pravilna nega kreveta, a posebno dušeka, kao i njihova zamena, trebalo bi da bude stvar svakog domaćinstva.

Kada je vreme da se razmišlja o promeni dušeka

Stručnjaci i prodavci nameštaja preporučuju zamenu dušeka posle deset, najviše petnaest godina, u zavisnosti od kvaliteta dušeka. Jeftiniji i nekvalitetniji očigledno imaju kraći vek trajanja i njihova zamena se preporučuje posle samo jedne „petogodišnje” upotrebe. Pogotovo zbog dekubitisa, koje negativno utiče na našu kičmu. 

Većina materijala se troši tokom upotrebe. Ovde, kao i svuda, važi da što je materijal dušeka bolji, to mu je duži vek trajanja. Prerano deformisanje dušeka možete sprečiti već prilikom odabira dušeka tako što ćete voditi računa da nosivost dušeka odgovara vašoj težini. Ako osećate da se dušek istrošio, zamenite ga. Zdrav san je vredan toga da se u njega ulaže.

Drugi razlog zbog kojeg je posle nekoliko godina potrebno zameniti dušeke je higijena. Grinje, koje se hrane otpadom kože ili peruti, posebno dobro napreduju u dušecima. U jednom dušeku ih, navodno, možemo naći i do dva miliona, dok u slabo provetrenim prostorijama bolje žive i razmnožavaju se. To onda može dovesti do razvoja alergije na grinje. Mnogi jastuci i dušeci pogodni za alergičare napravljeni su od antialergijskih materijala koji stvaraju negostoljubivo okruženje za grinje. Kako? Zavisi o kom materijalu je reč. Neki sintetički materijali (poliester, polipropilen,...) su hipoalergeni, tj. otporniji su na grinje i gljivice. Srebro je veoma dobar materijal za alergičare. Njegova vlakna u navlaci smanjuju broj grinja i pomažu u sprečavanju buđi, koja takođe može izazvati alergijsku reakciju.

Pored grinja, još jedan neprijatelj i razarač dušeka je naš sopstveni znoj. Za deset godina skoro dva kubna metra toga se upije u krevet. Čak ni redovno čišćenje dušeka ne može da nadoknadi godine korišćenja.  

Drugi kriterijum za razmenu može biti starost. Na primer, pri prelasku sa produktivnog na seniorski period, dobro je razmisliti o kupovini novog dušeka. U starijoj dobi bolje je kupiti viši dušek, koji će imati srednju tvrdoću, kako bi stariji bolje ustali, a da ih pri tome ne bole zglobovi. 
 

Jastuk od memorijske pene Memory Moore, 72x42x9 cm

Na lageru
11.990 RSD

Šta preporučuju ortopedi i medicinski stručnjaci?

Šta vam preti ako ne promenite dušek na vreme? Svaki ortoped i fizioterapeut će potvrditi da je spavanje na kvalitetnom dušeku važno. Važno je zapamtiti da do trećine svog života provedete spavajući. Stari dušek može negativno da utiče na vašu kičmu. Bol u leđima od dušeka može se lako sprečiti njegovom promenom. Možete se probuditi i slomljeni zbog dušeka koji se dugo koristi. Ovo negativno utiče na druge aspekte vašeg života. Ako zanemarite brigu o svom dušeku, možete razviti alergije i astmu. 
 

Kako izabrati nov dušek?

Ako smo vas ovim člankom ubedili da promenite svoj dušek, moraćete da izaberete novi. Da bi vam izbor bio što lakši, postupite na sledeći način. Počnite sa godinama. Da li menjate dušek za dete ili starije osobe? Bebe treba da spavaju na tvrđem dušeku jer je njihovoj kičmi u razvoju potrebna podrška. Seniori bi, pak, trebalo da imaju dušek srednje tvrdoće, idealno viši, kako bi lakše ustali. Ako ne spadate u ovu grupu, pređite na nosivost dušeka. Većina dušeka u našoj e-prodavnici ima nosivost do 90 kg. Stoga, ako imate veću težinu, potražite dušeke nosivosti do 120 ili 150 kg, koje takođe nudimo. Na kraju, fokusirajte se na svoj položaj za spavanje.