Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna
Uvodna stanica Blog O spavanju Kako rešiti nesanicu kod dece i beba?

Kako rešiti nesanicu kod dece i beba?

Ako dete ne spava dobro, to obično pogađa celu porodicu, posebno kada je dete još veoma malo. Kao rezultat toga, ne samo dete već i oni oko njega ne spavaju dovoljno. Kako pomoći svom detetu da bolje spava?

Šta je to nesanica?

Nesanica kod dece, poznata i kao insomnija, može imati različite oblike. Vašem detetu ili treba duže da zaspi, budi se više puta noću ili se budi rano ujutru. Nesanica može biti akutna, kraća od 3 meseca, ili hronična, sa pojavom tegoba 3 puta nedeljno duže od 3 meseca. Akutni oblik nesanice je obično povezan sa nekim stresnim događajem ili bolešću. I hronična i akutna nesanica mogu uticati na bilo koju starosnu grupu dece.

Simptomi nesanice kod male dece mogu biti:
●    Odbijanje da dete ide da spava,
●    česti zahtevi pred spavanje (pijenje, grljenje, bajke, …),
●    noćno buđenje i dugo vraćanje u san,
●    nepridržavanje rasporeda spavanja.

Nesanica kod dece noću izaziva probleme i tokom dana. Na primer:
●    često spavanje preko dana,
●    problemi sa buđenjem i ustajanjem za školu/vrtić,
●    umor, 
●    problemi sa koncentracijom,
●    problemi sa performansama,
●    razdražljivost.1 
 

Uzroci nesanice kod dece

Nesanicu može izazvati nekoliko stvari. Najlakši način da pronađete uzrok je metod eliminacije. Nesanica kod dece od 2 godine i više može biti uzrokovana asocijacijom na spavanje. To se dešava ako je dete naviklo da zaspi dok doji, uz flašicu, sa roditeljem ili uz neku muziku i slično. Kada ovaj element nedostaje tokom uspavljivanja, postoji problem. Drugi krivac može biti previše brčkanje deteta pre spavanja ili dug boravak ispred ekrana. Stres, anksioznost i depresija takođe igraju ulogu. 

Takođe, pazite da okruženje u kome dete zaspi nije bučno. Nesanica takođe može biti uzrokovana bolešću kao što je prehlada, određeni lekovi ili kofein sadržan u određenoj hrani.2
 

Da li se razlikuje nesanica kod dece i odraslih?

Prema Candice Alfano, istraživaču sna na Univerzitetu u Hjustonu, simptomi nesanice su veoma različiti od onih koji se vide kod odraslih. Odrasli često leže u krevetu i prevrću se kada ne mogu da spavaju. Kod dece, simptomi su različiti, vidi gore.3 
 

Koliko sna treba detetu prema godinama?

Do godinu dana dete treba da spava između 14 i 16 sati dnevno. Posle godinu dana ovaj broj se smanjuje i deca do druge godine spavaju 11 do 14 sati. Od tri do pet godina deca spavaju 10 do 13 sati. Deci mlađoj od dvanaest godina potrebno je između 9 i 12 sati. I adolescenti posle 8 do 10. 

Ako manje spavaju, iako su umorni, govorimo o nesanici. Nesanica kod dece školskog uzrasta bi se stoga manifestovala kao spavanje manje od 9 sati i slično.
 

Kako pomoći deci?

Zavisi od toga šta uzrokuje njihovu nesanicu. Iako možete lako razgovarati sa starijom decom i doći do dna problema, bebe neće reći mnogo. Evo nekoliko saveta koje možete isprobati. 
 

Blizina majke

Bebe i mala deca posebno zahtevaju vašu stalnu pažnju. Ako stalno plaču umesto da spavaju, a ne zato što su gladni, grčevi ili zubi, moguće je da samo treba da osete svoju majku. Pokušajte da ih privijete uz sebe, povijte bebu u veliki šal i stavite je u krevetac. Uglavnom reaguju veoma pozitivno, jer im povijanje daje osećaj sigurnosti, a takođe je toplo i udobno. Druga opcija je kupiti sling za bebe. Ovo se može isplatiti posebno tokom popodnevnog spavanja, kada zahvaljujući slingu imate slobodne obe ruke i možete da se bavite svojim stvarima. Noću, dete se tada može ostaviti da spava na krevetu sa vama. Mnoge majke su takođe smatrale da je korisno da privremeno stave krevetić pored svog kreveta i imaju ispruženu ruku pored bebe, ili jednostavno stave svoju majicu pored bebe koja je mirisala na njih.
 

Uvedeni red

Deci, koliko god da imaju, potreban je sistem i red. U praksi, to znači uspostavljanje fiksnog vremena i mesta spavanja. Jasno je da ako je mala beba može privremeno da spava sa vama u krevetu, ali kod mališana i starije dece je dobro polako razbijati takve navike.
 

Rituali pre spavanja

Deci su potrebni rituali, odnosno stvari koje se ponavljaju svaki dan. Ne samo da im to daje samopouzdanje, već stvara asocijacije, a kasnije i naviku. Mogu se kreirati različiti rituali u vezi sa spavanjem. To može biti kupanje, spuštanje roletni ili stavljanje u krevetac, što detetu asocira da je vreme za spavanje, ako se to dogodi. Ali najbolji rituali su čitanje bajki ili pevanje uspavanki. Ne samo da majčin glas umiruje bebu, već i gradi odnos i poverenje. Za više informacija o tome kako treba da izgleda bebina idealna rutina za spavanje, možete pogledati ovaj detaljan opis bebine rutine.
 

Odgovarajući uslovi

Važno je obezbediti idealne uslove da dete dobro spava. Prostoriju treba dobro očistiti, svaka prašina ili životinjsko krzno mogu iritirati dete. Takođe dobro provetrite. Uklonite svu elektroniku koja bi mogla da ometa dete ili velike izvore svetlosti iz sobe. Za zdrav i kvalitetan san neophodna je i nabavka odgovarajućeg dečijeg kreveta i dečijeg dušeka, koji će biti udobni i pružati dovoljnu podršku telu. Ne zaboravite na odgovarajuće jastuke, jorgane i udobnu posteljinu.
 

Topli napitci i smirujući mirisi

Starija deca ponekad ne mogu da zaspu jer doživljavaju sopstveni oblik stresa (iz vrtića ili škole) ili zato što imaju bujnu maštu i mnogo razmišljaju pre spavanja. Takvu decu je dobro umiriti što je više moguće pre spavanja. Može pomoći topli čaj od matičnjaka ili zagrejano mleko sa medom ili sirupom od agave. Mirisne umirujuće sveće ili ulja su takođe od velike pomoći. Uzmite ulje lavande, kamilice ili matičnjaka, ubacite u aroma lampu, pomešajte sa vodom i upalite. Za manju decu možete kupiti biljne jastuke za njihove krevetiće, koje možete da im stavite kod nogu, na primer. Lavanda, komorač ili hmelj su idealni.
 

Lekarska pomoć

Ako nesanica traje duže vreme, dobro je odvesti dete kod lekara. On će ga pregledati i po potrebi preporučiti polisomnografski pregled. Ovo omogućava potpuno praćenje spavanja deteta. Zahvaljujući tome, mogu se precizirati priroda i uzroci nesanice i mogu se isključiti uslovi noćnog nemira (kao što su noćni strahovi ili hodanje u snu), hrkanje, apneja ili epileptični napadi.